Veiligheid voorop bij alternatief verwarmen

Een open haard of een houtkachel is een gezellige manier om de woning te verwarmen. Door de toegenomen vraag is brandhout wel duurder geworden. Laat dat u niet in de verleiding brengen om oud hout te stoken dat geschilderd, behandeld of geïmpregneerd is. Alleen schoon en droog hout of pellets zijn veilig in het gebruik. Laat verder eenmaal per jaar uw schoorsteen vegen of twee maal bij intensief gebruik. En houd meubels en stoffen op veilige afstand van de kachel of haard.

Goed ventileren
Kaarsen aan in plaats van lampen? Zet ze op een veilige, stabiele en onbrandbare ondergrond buiten bereik van kinderen en huisdieren. Let ook op dat textiel zoals vitrage of gordijnen de kaarsen niet kunnen raken. Brand alleen kaarsen wanneer iemand in de ruimte aanwezig en wakker is. Bij het branden van kaarsen kunnen schadelijke stoffen vrijkomen, voldoende ventilatie is daarom nodig. Dat geldt overigens voor alle vormen van open vuur, dus ook voor het gebruik van een geiser, petroleumkachel of -stelletje. Zuurstof is bovendien nodig voor een goede verbranding.

Straalkachels
Straalkachels en andere elektrische kachels worden weer vaker van zolder gehaald. Controleer voor gebruik de snoeren en stekkers van deze warmtebronnen en gebruik geen stekkerdozen of verlengsnoeren, maar sluit de kachel direct aan op het stopcontact. De warmte moet goed weg kunnen dus de kachels moeten vrij staan. Kleding drogen op een elektrische kachel of straalkachel is brandgevaarlijk. En o ja, doe de kachels uit als u het huis verlaat.

Bloempotkachels
De brandweer waarschuwt voor het gevaar van brand en koolmonoxide en raadt aan een koolmonoxidemelder te plaatsen, naast de al verplichte rookmelder. Bepaalde verwarmingsbronnen worden echt afgeraden voor gebruik binnenshuis.

  • Gasflessen in de woning zijn gevaarlijk want bij lekkage, niet goed aansluiten of brand kan dat explosiegevaar opleveren.
  • Laat de barbecue (met kooltjes) buiten staan. Het is niet geschikt voor gebruik binnenshuis. Naast het brandgevaar is er een kans op koolmonoxidevorming.
  • Bloempotkachels Gebruik geen waxinelichtjes in een terracotta pot om het huis te verwarmen. Dit kan leiden tot steekvlammen. Ook kan de pot exploderen door te snel opwarmen.

Laat uw polissen checken
Hoe is het brandrisico eigenlijk verzekerd op uw inboedel- en opstalverzekering? Laat ons uw polissen checken. Wij gaan na of u goed en voordelig verzekerd bent en gaan desgewenst op zoek naar een goed alternatief.