Premie zorgverzekering gaat omhoog

Op 12 november moeten alle zorgverzekeraars in Nederland hun premies voor 2023 bekendgemaakt hebben voor zowel hun basisverzekering als hun aanvullende verzekeringen. De eerste verzekeraar is al over de brug gekomen. Daar stijgt de premie met zo’n 10 euro per maand, een forse stijging. De verwachting is dat andere verzekeraars deze lijn gaan volgen en dat de premie bij bepaalde aanbieders zelfs nog harder omhoog gaat.

Waarom stijgen de premies?
Dat de premies zo hard stijgen, heeft verschillende oorzaken. Zorgverzekeraars gebruiken voor het uitkeren van de vergoedingen de premie-inkomsten en hun financiële reserves. Als die reserves groot zijn, kan de verzekeraar de premie enigszins dempen. Maar dat lukt dat dit jaar lang niet overal. Bovendien kampt een aantal verzekeraars nog met de financiële naweeën van corona. Verder zijn de gestegen zorgkosten en de hogere lonen in de zorg reden om de premies te verhogen.

Collectiviteitskorting verdwijnt
De zorgpremies gaan ook omhoog door het afschaffen van de collectiviteitskorting op de basisverzekering. Die korting krijgen verzekerden die deel uitmaken van een specifieke groep. Het idee was dat zorgverzekeraars voor hen gezondheidsbevorderende afspraken konden maken en zo op de kosten konden besparen, waardoor de premiekorting mogelijk is. Maar verzekeraars verhoogden juist vaak eerst de prijs voor alle verzekerden en gaven daarop dan een korting. Een sigaar uit eigen doos, dus. Het leidde bovendien tot de ongewenste situatie dat bijvoorbeeld gezonde jonge mensen een flinke korting krijgen, terwijl mensen met een chronische aandoening het volledige bedrag betalen. Daarom werd besloten de collectieve korting af te schaffen.

Wij zoek het voor u uit
Gaat uw maandpremie na 1 januari 2023 fors omhoog, bijvoorbeeld omdat uw collectiviteitskorting vervalt? En heeft u andere uitgaven ook al fors zien stijgen door de hoge inflatie? Dan is het goed om op zoek te gaan naar een andere zorgverzekering. Het aanbod is groot en vergelijken is daardoor best lastig. Schakel ons daarom in zodra het bericht van uw zorgverzekeraar binnen is. Laat weten wat uw nieuwe premie wordt en wat uw wensen zijn. Wilt u een naturapolis of een restitutiepolis? Wilt u een aanvullende verzekering en voor welke zorgkosten dan? En welk eigen risico is voor u acceptabel?

Als deze gegevens bij ons binnen zijn, zoeken we voor u een voordelige zorgverzekering die bij u past. En uiteraard zeggen we uw oude verzekering op en maken we de nieuwe verzekering in orde als u akkoord gaat met ons voorstel. Zo wordt overstappen heel gemakkelijk.