Met pech langs de weg. En dan?

Een lekke band of een rokende motor, dat is even schrikken. Er wordt dan van u verwacht dat u rustig blijft en uzelf in veiligheid brengt. Maar wat moet u precies wel en niet doen?

Rijd indien mogelijk door naar een tankstation, een parkeerplaats of een parkeerhaven.

Lukt dat niet, zet dan uw alarmlichten aan. Bent u op de snelweg, parkeer de auto dan zo dicht mogelijk bij de rechtervangrail en draai de voorwielen naar de vangrail toe. Bent u op de provinciale weg, parkeer de auto in dan in de berm en draai de voorwielen naar de berm toe.

Zet uzelf niet klem. U en eventuele inzittenden moeten nog wel rechts kunnen uitstappen. Laat iedereen een veiligheidshesje aantrekken als die in de auto aanwezig zijn.

Heeft u een gevarendriehoek? Plaats die dan ongeveer 30 meter achter uw auto, zodat u andere weggebruikers kunt waarschuwen. Wees uiterst voorzichtig als u de gevarendriehoek plaatst.

Alle inzittenden gaan achter de vangrail staan (snelweg) of in de berm (provinciale weg). Blijf niet in de auto zitten en steek de weg niet over.

Bel uw pechhulpverlener, zoals de Wegenwacht of een andere officiële hulpverlener. Bij acuut gevaar belt u 112. Vermeld het wegnummer, de hectometeraanduiding en of u zich aan de linker- of rechterzijde van de weg bevindt.  

Pechhulp verzekerd: direct geholpen
Autoverzekeraars bieden pechhulp vaak aan als aanvullende dekking. Bij pech komen ze dan direct naar u toe om de auto ter plekke te repareren. Lukt dat niet? Dan zorgen ze ervoor dat uw auto naar de garage wordt gesleept en u naar uw bestemming wordt gebracht. Als de reparatie te lang duurt, kunt u vervangend vervoer krijgen.

Verschil dekkingen en premies
De dekkingen en de premies van de aanvullende pechhulpverzekeringen zijn onder meer afhankelijk van de leeftijd van de auto en het dekkingsgebied (alleen in Nederland of ook in het buitenland). Ook maakt het uit hoe u verzekerd bent: WA, beperkt casco of allrisk. Verder verschillen de dekkingen per verzekeraar. Staat u met een lege tank, heeft u verkeerde brandstof getankt of bent u uw autosleutel verloren? Dan is pechhulp niet bij alle polissen gedekt. Ook worden noodreparaties soms maar tot een bepaald bedrag vergoed. En als u ergens moet overnachten na autopech, dan vergoedt niet iedere verzekeraar de kosten in Nederland. In het buitenland worden de overnachtingskosten vaak wel (tot een bepaald maximum) vergoed.

Wij zoeken het uit
Wilt u pechhulp verzekeren of bent u verzekerd, maar past de dekking niet bij uw wensen? Wij zoeken graag uit bij welke aanbieder u het beste uit bent.