Hoe gaat u goed verzekerd op wintersport?

Tijdens de wintersport is de kans op een ongeval groter dan bij andere vakanties. Maar wat vergoedt uw basiszorgverzekering als u in het wintersportgebied voor spoedeisende medische hulp in het ziekenhuis belandt? Die kosten vallen onder het eigen risico en een vergoeding is nooit hoger dan het Nederlandse tarief. Maar de tarieven kunnen in bepaalde landen of in privéklinieken erg hoog zijn. Die extra kosten betaalt u zelf. Bedenk ook dat niet alles onder ‘spoedeisende hulp’ valt. Wilt u naast spoedeisende hulp ook andere of hogere medische kosten in het buitenland verzekeren, dan heeft u een aanvullende zorgverzekering nodig. Maar u kunt er ook voor kiezen om medische kosten in het buitenland mee te verzekeren op uw reispolis. Dan kunt u ook het verplichte en soms zelfs het vrijwillige eigen risico meeverzekeren.

Dekking voor wintersportrisico’s dekking
Ontstaat het ongeval op de piste — bij het skiën, snowboarden, of bijvoorbeeld rodelen – dan zijn de kosten gedekt. Gaat het om een ongeval tijdens off-piste-skiën dan vergoeden de meeste verzekeraars die kosten alleen als u onder begeleiding was van een gids. En zeer risicovolle wintersporten zoals skispringen, ijsklimmen, ijshockey, bobsleeën en speedskiën zijn vaak uitgesloten. Veel wintersporters sluiten een standaard reisverzekering af, maar die biedt geen vergoedingen voor specifieke wintersportrisico’s zoals kosten voor opsporing en redding na een ongeval. Kies daarom voor een wintersportdekking. Dan kunt u ook een vergoeding krijgen voor de dagen dat u geen gebruikmaakt van uw skipas en skihuur na een ongeluk of door ziekte. Of als uw dure wintersportuitrusting beschadigd raakt of gestolen wordt.

Ongeval veroorzaken
Tijdens de wintersport kunt u niet alleen een ongeval krijgen, u kunt er ook een veroorzaken. De Fédération Internationale de Ski (FIS) heeft regels vastgesteld voor veilig en verantwoord gedrag bij het skiën op de piste. Houdt u zich daar niet aan en veroorzaakt u een ongeval waardoor anderen letsel oplopen? Dan kan een rechter beslissen dat u een schadevergoeding moet betalen. En als u door ernstige nalatigheid een dodelijk ongeluk veroorzaakt, kunt u zelfs veroordeeld worden tot gevangenisstraf. Een rechtszaak in het buitenland is wel het laatste wat u kunt gebruiken. Vraag ons daarom of uw rechtsbijstandverzekering in die situatie voldoende dekking biedt.

Klop voor u vertrekt even bij ons aan om te bespreken hoe u goed verzekerd op wintersport gaat.