Helmplicht voor snorfietsers per 2023
De helm is niet populair bij Nederlanders. Als het niet echt hoeft, dragen we hem liever niet in het verkeer. Maar bij een verkeersongeval kunt u zonder helm ernstig hoofdletsel oplopen met zware medische behandelingen, langdurige revalidatie of overlijden tot gevolg. De kans op dodelijk hoofdletsel neemt na het dragen van een helm af met maar liefst 71 procent. Daarom wordt nu voor alle voertuigen met een blauw kenteken de helm verplicht. Behalve voor speed pedelecs, scooters en bromfietsen komt er dus ook een helmplicht voor snorfietsers. In Utrecht en Amsterdam is daarvoor al een helmplicht al van kracht sinds april 2019.
Andere eisen aan snorfietsen
Uw snorfiets of u als snorfietser moet aan verschillende eisen voldoen:
De snorfiets mag niet harder kunnen rijden dan 25 kilometer per uur
U moet voor de snorfiets een WA-verzekering afsluiten. U bent dan verzekerd als u met uw snorfiets schade veroorzaakt aan (spullen van) een ander. De RDW controleert minimaal 1 keer per jaar of een voertuig is verzekerd. Is dit niet zo, dan kunt u als kentekenhouder een boete krijgen.
U rijdt met de snorfiets in principe op het fietspad, maar soms moet u op de rijbaan rijden. De gemeente en andere wegbeheerders kunnen dit besluiten voor fietspaden die erg druk zijn. Dan hangt er een onderbord waarmee u naar de rijbaan worden verwezen.
U bent per 1 januari 2023 verplicht een helm te dragen. Dat geldt ook voor passagiers.
U moet voor een snorfiets een bromfietsrijbewijs hebben. Een geldig autorijbewijs (B) of motorrijbewijs (A) is ook voldoende.
Uw snorfiets moet een kenteken hebben. Dit kenteken registreert de technische gegevens van het voertuig en uw persoonsgegevens.
Rijden zonder helm?
Als u op een snorfiets na 1 januari 2023 geen helm draagt, kunt u een boete krijgen van 100 euro. Maar dat is niet de enige consequentie. Ook verzekeraars letten op de helmplicht. Als u straks met uw snorfiets een ongeval krijgt en u droeg geen (goedgekeurde) helm, dan kan dat gevolgen hebben voor uw schadevergoeding. De verzekeraar kan dan besluiten dat er niets wordt uitgekeerd. Zeker als het om letsel gaat, kan de financiële schade dan enorm zijn.
Advies over verzekeringen
Of u nu een brommer of scooter rijdt, een speed pedelec of een snorfiets, u heeft een WA-verzekering nodig. Vraag ons bij welke verzekeraar u goed en voordelig uit bent. We bespreken met u dan of u ook het voertuig zelf wilt verzekeren voor schade en diefstal. En uiteraard sluiten we de verzekering van uw keuze voor u af. Krijgt u schade, dan nemen wij de schadeafwikkeling voor onze rekening.