Geen idee wat de VvE doet
Als u een koopappartement heeft, bent u samen met de andere bewoners eigenaar van de grond en de gemeenschappelijke ruimten. Dat betekent dat u gemeenschappelijke kosten heeft. Daarvoor betalen de leden servicekosten. Wat regelt een VvE daarvan?
Reservefonds voor onderhoud
Voor onderhoudskosten zijn VvE’s verplicht een reservefonds te hebben. Hoeveel er in dat fonds moet zitten, hangt af van het onderhoud dat in de komende jaren verwacht wordt. VvE’s kunnen dat vastleggen in een Meer Jaren Onderhoudsplan (MJOP). Daarin kunnen ook kosten voor onderhoud zitten die niet van toepassing zijn op uw eigen appartement. Het kan dan zijn dat de maandelijkse bijdrage verhoogd wordt vanwege een schade waar uw buren wel last van hebben, maar u niet. Is er geen MJOP, dan moet er in het reservefonds 0,5% van de herbouwwaarde van het appartementencomplex zitten. De VvE kan ook geld lenen, bijvoorbeeld voor energiebesparende maatregelen of onverwachte kosten.
Gebouw goed verzekerd
Als bewoners heeft u bepaalde risico’s die u gezamenlijk kunt of moet verzekeren. Verplicht is de opstalverzekering, waarmee schade aan het pand door bijvoorbeeld brand, storm en inbraak verzekerd is. Wat de opstalverzekering precies voor u doet, hangt af van de dekking. Optioneel kan de VvE nog kiezen voor een glasverzekering. Ontstaat er bij brand milieuschade, bijvoorbeeld door asbest in het gebouw? Met een milieuschadeverzekering krijgt de VvE een vergoeding voor de schadeclaims.
Eigenaarsbelang meeverzekerd?
Gaat het gebouw verloren bijvoorbeeld door brand, dan keert de opstalverzekering de herbouwwaarde uit: het totaalbedrag om het pand in dezelfde staat te herbouwen. Nu kan het zijn dat u verbeteringen aanbrengt in uw woning, maar andere appartementseigenaren niet. U zou dan een hogere vergoeding moeten krijgen als uw appartement verwoest wordt. Dat kan als de VvE het zogenaamde eigenaarsbelang meeverzekert, maar verplicht is dat niet.
Aansprakelijkheid
Verplicht voor de VvE is ook een aansprakelijkheidsverzekering. Deze dekt schade als bijvoorbeeld een afgewaaide dakpan schade bij een andere woning veroorzaakt heeft. Ook een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering is belangrijk. Een bestuurder van de VvE kan persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor schade die door zijn toedoen is veroorzaakt. Een claim kan hoog oplopen en dan is het heel prettig als dat risico verzekerd is. Ook kan een ongevallenverzekering wenselijk zijn als leden bepaalde onderhoudsklussen zelf doen.
Wat heeft uw VvE nodig?
Ten slotte: de VvE kan te maken met een juridisch conflict. Met een rechtsbijstandverzekering kan de vereniging dan rekenen op juridische hulp. Maar u kunt ook zelf een particuliere rechtsbijstandsverzekering afsluiten voor het geval dat u een conflict krijgt met de VvE of met een van de andere bewoners.