Gaat de hypotheekrente dalen?

Banken hebben de afgelopen jaren de rentestijgingen van de ECB gevolgd. Er kwam een einde aan de extreem lage rentes op hypotheken en leningen. De ECB zelf verwacht dat de banken die rentes nu weer zullen laten dalen omdat zij hun tarieven baseren op de lagere ECB-rente. Het is nog te vroeg om te zien welk effect de recente daling van de ECB-rente heeft op de hypotheekrente.

Rente is onzeker
Tegelijk zien we dat de hypotheekrente al licht aan het dalen was in 2024. De rente is namelijk ook sterk afhankelijk van andere factoren, met name de verwachtingen over economische ontwikkeling. Is de inflatie bijvoorbeeld echt onder controle? Want de economie floreert en daardoor stijgen de lonen. Consumenten en bedrijven kunnen dan weer meer uitgeven en de grotere vraag leidt tot prijsstijgingen. Maar er zijn op dit moment ook veel geopolitieke spanningen wat een negatief effect kan hebben op de economie. Al met al is het daarom moeilijk te zeggen wat de rente precies gaat doen.

Rente nog steeds laag
Nu wilt u een woning kopen, maar u twijfelt of u nu uw slag moet slaan of beter kunt wachten op een rentedaling. Om te beginnen: de rente is de afgelopen jaren weliswaar gestegen, maar in historisch perspectief nog steeds laag. Het is maar de vraag of de extreem lage rentes weer terugkomen. En als u wilt verhuizen en u vindt een geschikte woning kunt u misschien maar beter uw kans pakken. Want de huizenmarkt is nog steeds zeer krap, huizenprijzen stijgen hard en er wordt weer fors overboden. Als u al huizenbezitter bent, is dat probleem minder groot: u verkoopt uw woning immers ook tegen een hogere prijs.

Gevolgen voor uw financiën
Laat u niet (alleen) leiden door de rentestand als u een huis wilt kopen. Uiteindelijk is de belangrijkste vraag wat de gevolgen zijn voor uw financiën, zowel op de korte als de lange termijn. Als u de rente lang vastzet, stijgen uw hypotheeklasten in die periode niet, terwijl uw salaris wel hoger wordt. De maandlasten worden daardoor steeds betaalbaarder. Belangrijker nog is dat een eigen huis een mooie manier is om vermogen op te bouwen. Als u op een gegeven moment de overwaarde verzilvert, heeft u een geld om bijvoorbeeld uw pensioen aan te vullen.

Berekening en advies
Wilt u weten wat op dit moment uw mogelijkheden zijn om een hypotheek af te sluiten? Wij zitten voor u klaar om dat te berekenen. U weet dan in welke prijsklasse u een huis kunt gaan zoeken. Gaat u daadwerkelijk kopen, dan adviseren wij u over een passende, betaalbare en toekomstbestendige hypotheek.