Verzekeraars doen vaker aan duurzaam schadeherstel
Wie een schadevergoeding ontvangt, gebruikt dat vaak om beschadigde zaken te vervangen. Toch is vervangen niet altijd nodig, vaak is schadeherstel een betere oplossing. Vorig jaar hebben het Verbond van Verzekeraars, het NIVRE en Schoonmakend Nederland daarom het Manifest Duurzaam Schadeherstel ondertekend. Een van de uitgangspunten daarbij is dat eind 2024 bij verzekeraars duurzaam schadeherstel de gangbare praktijk is, in plaats van vervangen.
Herstellen in plaats van vervangen
Maar wat is duurzaam schadeherstel eigenlijk? Het houdt in dat beschadigde zaken niet vervangen worden, maar dat de schade gerepareerd wordt met een minimale impact op het milieu. Denk aan waterschade aan een houten vloer, inbraakschade aan een raamkozijn of valschade aan een stenen keukenblad. In plaats van de vloer, het kozijn of het keukenblad helemaal te vervangen, wordt alleen de beschadigde plek behandeld. Dat scheelt al enorm in afval. Verder wordt er gelet op de CO2 uitstoot, het gebruik van milieuvriendelijke materialen en recycling. Ook worden er innovatieve reparatie- en opsporingsmethodes toegepast. Zo wordt bijvoorbeeld een lekkende waterleiding gevonden en de schade hersteld zonder dat er muren en tegels gebroken hoeven te worden.
Even mooi en minder gedoe
Voor u als klant heeft duurzaam schadeherstel verschillende voordelen. U hoeft niet zelf op zoek naar een klusbedrijf en u hoeft geen offertes op te vragen en te vergelijken. De verzekeraar schakelt een gerenommeerd schadeherstelbedrijf in. Wel zo gemakkelijk en de kans is groter dat u snel geholpen wordt. Verder is duurzaam herstel meestal minder gedoe omdat alleen de beschadigde plek wordt aangepakt. En u hoeft geen bedragen voor te schieten in afwachting van de vergoeding. Het schadeherstelbedrijf rekent direct af met de verzekeraar, u zit daar niet tussen. En ten slotte: duurzaam herstel is beter voor het milieu dan vervanging.
Herstel niet mogelijk?
Natuurlijk moeten de behandelde voorwerpen wel hun kwaliteit en waarde behouden. Daarom bieden veel verzekeraars garantie op de herstelwerkzaamheden. Is herstel (toch) niet mogelijk? Dan kunt u altijd nog een vergoeding krijgen voor de vervanging van de beschadigde zaken. Of de premies omlaag gaan als bij steeds meer klanten schade duurzaam hersteld wordt, is nog onduidelijk. Herstellen is namelijk niet altijd goedkoper dan vervangen. In feite is de prijs niet altijd leidend bij de vraag of iets hersteld moet worden of vervangen. Het gaat echt om de impact op het milieu.
Zoekt u een verzekeraar die duurzaam schadeherstel hoog in het vaandel heeft? Wij zoeken uit bij wie u het beste uit bent.